Suplementy diety pochodzenia roślinnego
- 268 Views
- Redaktor kasjer24.pl
- 1 maja 2019
- Baza wiedzy o diecie i odżywianiu
Wiele osób ze względów światopoglądowych nie spożywa mięsa oraz produktów pochodzenia odzwierzęcego. Chodzą jednak na siłownię, lub ćwiczą w klubach fitness, lecz często rezygnują z przyjmowania dodatkowych odżywek. Dzieje się tak z powodu, iż zawierają one w swoim składzie między innymi białka pochodzące ze zwierząt, takie jak ekstrakty białek serwatkowych. Jednak producenci preparatów wspomagających przyrost masy mięśniowej, pomyśleli także o tej grupie docelowej.
Rozwiązaniem tych problemów są preparaty zawierające białka pochodzenia roślinnego. Najczęściej występującym zamiennikiem „tradycyjnych preparatów”, są te zawierające białka sojowe. Liczne badania naukowe potwierdzają, że przyczyniają się one do budowy masy mięśniowej, w niemal identycznym stopniu, co białka pochodzące z procesu obróbki serwatki. Co więcej, suplementy na bazie białek roślinnych, w znacznie mniejszym stopniu odkładają dostarczony nadmiar energii w postaci tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak za sprawą faktu, iż preparaty białek sojowych nie zawieją cholesterolu, niekorzystnie wpływającego na ludzki organizm.
Dodatkową zaletą „wegetariańskich” odżywek jest to, iż zawierają w swym składzie naturalne izoflawony. Substancje z tej grupy skutecznie walczą ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zapobiegają przez to procesom degeneracyjnym, niszczącym komórki, a przez to ograniczają ich przedwczesne starzenie.
Kolejną niemniej istotną cechą, przemawiającą za stosowaniem białek pochodzenia roślinnego, jest to, że w dostarczają organizmowi szeregu witamin i mikroelementów. Występują one naturalnie, między innymi w ziarnach soi, a proces produkcji suplementów prowadzony jest w taki sposób, aby nie utracić tych cennych składników. Dzięki temu nie ma konieczności stosowania dodatkowej suplementacji w postaci kapsułek zawierających wymienione składniki.
Badania naukowe wykazały ponadto, że substancje zawarte w ziarnach roślin strączkowych, z których wytwarzane są suplementy, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. W połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, pozwala to uniknąć zawału serca, czy udaru mózgu.

- 22 lutego 2021
Suplementy diety i przygotowanie do aktywności
- 11 stycznia 2021
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 9 października 2020
Treningi interwałowe w domu
- 7 sierpnia 2020
Suplementy diety i przygotowanie do aktywności
Kim jest Sajad Gharibi ?
Treningi interwałowe w domu
Trening ogólnorozwojowy który najlepszy
Składniki odżywcze w diecie
Dlaczego warto jeść biały ryż na trening ?
Piramida żywieniowa co to jest ?
Uprawianie sportów zimowych